ZJEŚĆ KRABA

Czasami marzy nam się odrobina luksusu w kuchni, a owoce morza w dalszym ciągu kojarzą się z luksusowym jedzeniem. Krewetki, kalmary, kraby powoli wchodzą do codziennego jadłospisu. Krewetki są stosunkowo łatwe do przygotowania jako element sosu do makaronów, nieco trudniejsze wydają się kraby. Oczywiście można je kupić i ugotować, ale nie każdy lubi je jeść w taki sposób. W takiej sytuacji można kupić paluszki krabowe i przygotować z nich sałatkę.

Jest to bardzo prosta i bardzo delikatna sałatka. Potrzeba do niej paczki paluszków krabowych, zielonego ogórka, jogurtu oraz przypraw. Ogórka należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paluszki pokroić drobno, chociaż nie za bardzo, mogą być niewielkie kostki lub paski. Mają one lekko czerwony kolor, wiec będą się wyróżniać na tle reszty składników. Mieszamy paluszki z ogórkiem, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, jest smaczniejszy niż majonez. Doprawiamy solą i pieprzem, i gotowe. Sałatka jest szybka, prosta oraz bardzo orzeźwiająca. Doskonale sprawdza się w czasie upałów jako lekka przekąska.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz